-
Concedierea colectiva. De la reglementarea europeana la normele nationale
-
Concedierea colectiva – concediere din motive independente de persoana salariatului. Conditia cauzei reale si serioase
-
Conceptul de „concediere”, in interpretarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene
-
Etapele concedierii colective. Ce avem de facut, pas cu pas
-
Procedura informarii si consultarii sindicatelor/reprezentantilor salariatilor
-
Selectia salariatilor care urmeaza sa fie afectati de concedierea colectiva
-
Salariati carora nu li se aplica procedura concedierii colective
Pe parcursul webinarului, veti primi raspunsuri la intrebari practice, punctuale, cum ar fi:
Intrebare 1
Daca o decizie privind desfiintarea unui numar de posturi este pusa in aplicare treptat, prin concedierea unui numar mai mic de persoane in fiecare interval de referinta de 30 de zile, se mai poate pune problema unei concedieri colective? Poate constitui concediere colectiva o suita de concedieri individuale dispuse „in cascada”?
Intrebare 2
Nerespectarea obligatiei angajatorului de a comunica o copie a notificarii privind concedierea colectiva inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca atrage nulitatea concedierii colective?
Intrebare 3
Daca un angajator are puncte de lucru in intreaga tara si un astfel de punct de lucru fara personalitate juridica se desfiinteaza, se va considera concediere colectiva incetarea contractelor de munca ale salariatilor acelui punct de lucru, daca sunt mai mult de 20? Sau ne vom raporta la numarul total de angajati ai intreprinderii, cuprinzand toate punctele de lucru?
Intrebare 4
Cand trebuie demarata procedura informarii si consultarii salariatilor? Dialogul se poate purta numai cu sindicatul reprezentativ din firma?
Intrebare 5
In caz de restructurare de personal, ce criterii de evaluare vom utiliza pentru selectia salariatilor? Putem organiza un concurs pentru a stabili ce salariati se mentin si ce salariati vor fi concediati?
Intrebare 6
Inainte de a se proceda la concedierea salariatilor, am putea inceta contractele de munca ale salariatilor aflati in perioada de proba?
Intrebare 7
Cum se calculeaza termenul de 30 de zile in care trebuie operate concedierile, ca sa fie concedieri colective? Nu mai mult de 30 de zile intre prima si ultima concediere? Dar daca o serie de concedieri sunt amanate, din cauza concediilor medicale?
Intrebare 8
Poate instanta sa cenzureze oportunitatea masurii de concediere colectiva?
Intrebare 9
Ce putem face daca:
-
Sindicatul nu prezinta niciun punct de vedere in cadrul procedurii de informare si consultare?
-
Nu suntem de acord cu punctul de vedere formulat de sindicat?