1. Puteti fi acuzat de munca la negru
Art. 119 din Codul muncii spune ca aveti obligatia “de a tine la locul de munca (...) evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.”
Ceea ce inseamna ca, daca un inspector ITM face un control inopinat si gaseste in firma salariati care muncesc in afara orelor de program (de obicei, salariati cu contract part-time), el va putea aprecia ca sunt aplicabile dispozitiile legale privind munca nedeclarata.
2. Sunteti in pericol sa incalcati GDPR
Daca monitorizarea timpului de lucru implica date cu caracter personal (de exemplu, locatia, activitatea pe computer, inregistrari video/audio etc.), intrati automat sub incidenta Regulamentului General privind Protectia Datelor (GDPR).
3. Riscati procese cu angajatii
Lipsa informarii salariatilor despre monitorizare, modificarea unilaterala a programului sau supravegherea excesiva sunt chestiuni care pot fi incadrate drept abuz de drept, cu posibile sanctiuni civile si administrative. Puteti fi dat in judecata de angajati pentru plata de despagubiri si obligat totdata sa desfiintati sistemele de monitorizare considerate ilegale.
Retineti, aveti un drept legitim de control asupra modului in care este prestata munca in firma dvs. si acest drept se manifesta prin:
a) Stabilirea programului de lucru (fix, flexibil, in ture etc.);
b) Supravegherea indeplinirii sarcinilor;
c) Aplicarea de sanctiuni disciplinare in caz de abateri.
Dat in acelasi timp exista si limitari ale ale acestui drept, limitari impuse de:
a) Respectarea demnitatii salariatului;
b) Proportionalitatea mijloacelor de supraveghere;
c) Necesitatea informarii prealabile a angajatului.
Aflati detalii complete in cadrul webinarului sustinut de prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!