Principalele teme care vor fi
abordate in cadrul webinarului!
-
Cine are statutul de lucrator, conform Codului muncii?
-
Cand se considera ca relatia dintre doua parti este raport de munca?
Aceste intrebari sunt importante, deoarece, in functie de raspunsurile date, apar consecinte juridice care afecteaza o serie de aspecte, printre care:
-
remuneratia minima;
-
competenta materiala a instantelor in solutionarea litigiilor;
-
obligatia angajatorului de informare la incheierea contractului de munca;
-
stabilirea si modificarea programului de lucru etc.
Lista categoriilor de lucratori care incheie un raport de munca neintemeiat pe un contract individual de munca ar putea include: internii, zilierii, cooperatorii, personalul clerical, avocatii salarizati, bonele, lucratorii culturali, prestatorii casnici, sportivii profesionisti, anumite categorii de administratori si de manageri.
Aceasta nu este neaparat o enumerare exhaustiva, dar ea acopera cea mai mare parte din persoanele care, guvernate fiind de legi speciale, desfasoara o activitate in baza unui raport de munca, fara a fi incheiat un contract individual de munca. Aceste categorii de lucratori beneficiaza de obligatia de informare consacrata la art. 2781 si art. 2782 si au dreptul la o remuneratie minima egala cu salariul minim. Litigiile lor sunt de competenta instantelor specializate de munca.
Webinarul va raspunde urmatoarelor intrebari:
a) Ce inseamna sa ai raport de munca, dar nu si contract de munca?
b) Legea nu enumera categoriile de personal care au raporturi de munca. Cine, in afara salariatilor, poate fi inclus aici?
c) Administratorii societatilor sunt lucratori, in actualul inteles al Codului muncii? Dar managerii institutiilor publice?
d) Care sunt consecintele practice ale calificarii unui lucrator ne-salariat ca avand raport de munca?
Etc.